Sportmassage
Een sportmassage mag niet verward worden met een ontspanningsmassage. Het is een stevige massage waar hoofdzakelijk gewerkt wordt met strijkingen en knedingen. Met deze methode worden ook uw dieper gelegen spieren bereikt. Het doel van deze massage is uw bloedomloop te stimuleren en verhard weefsel (waar meestal afvalstoffen zitten opgestapeld) terug soepel te maken. De massage is uitstekend voor sporters die hun niveau willen verbeteren. Maar ook niet-sporters komen uiteraard in aanmerking, bijvoorbeeld bij gespannen spieren of overmatige stress.
Waar een relaxerende massage bedoeld is om iemand tot rust te brengen, richt ik me voornamelijk op het functionele. Of het nu toniserend is (spieren activeren, bijvoorbeeld voor een wedstrijd) of detoniserend (spieren deactiveren, bijvoorbeeld na een zware inspanning), het doel is steeds om jouw prestaties te optimaliseren.
Enkele voordelen van een sportmassage:
-
Snellere recuperatie na een inspanning
-
Afvoeren van afvalstoffen uit de spieren
-
Herstel van blessures bevorderen
-
Betere doorbloeding van spieren
-
Wegwerken van stresspunten
Wanneer komt een sportmassage van pas?
-
Na een zware inspanning
-
Bij lichte blessures
-
In geval van stijve/stramme/zware spieren
-
Voor een zware inspanning
-
Na lange inactiviteit
- Als vaste routine in uw trainingsschema om prestaties te bevorderen
-
...
In geval van zware blessures raad ik altijd aan om eerst een kinesist op te zoeken. Nadat deze zijn werk heeft gedaan, kan ik het herstelproces verder zetten. Kortom: voor elk profiel met een actieve passie voor sport kan een regelmatig onderhoud van het lichaam voor extra winst en plezier zorgen. Specifieke sportletsels (spierverrekking, enkeldistorsie, tenniselleboog, shin splint, ...) kunnen ook behandeld worden mits goedkeuring van uw kinesist of huisdokter.
Medical Taping
Wanneer een spier overbelast of gekwetst is, wordt de druk op deze spier best weggenomen. Dit is mogelijk via het aanleggen van een kinesiotape. Het versnelt de revalidatie enerzijds, maar kan er anderzijds ook voor zorgen dat andere spieren de taak overnemen waardoor de sportprestatie toch geleverd kan worden. Afhankelijk van de insteek leg ik een kinesiotape aan die de spierspanning vermindert of net verhoogt.
Wanneer leggen we een tape aan?
-
Bij verhoogde kans op blessure
-
Bij lichte blessure
-
Bij herstelling van een bepaalde spier
-
Bij het uitschakelen van een bepaalde beweging
De tape gaat de spieren en ligamenten bij bepaalde bewegingen ondersteunen of zelfs volledig ontlasten.
Wat zijn de meest voorname functies van een kinesiotape?
-
Verbeterde spierfunctie door geregelde spierspanning
-
Ondersteuning van de gewrichten
-
Toename van de stabiliteit
-
Verbetering van de beweging
De elastische tape ondersteunt de spieren zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Een tape kan makkelijk één week blijven zitten, zelfs met het douchen.
Klassieke Sporttaping
Ook voor klassieke sporttaping kan je natuurlijk bij mij terecht, bijvoorbeeld voor het aanbrengen van een tape om het enkelgewricht te stabiliseren. De klassieke witte tape is niet-elastisch en zorgt ervoor dat de beweging in het gewricht wordt beperkt waardoor de kans kleiner wordt dat een eerder opgelopen trauma verergert.